NL-AlrSA-CPA-19 (Stichting) Oranje Comité Almere, 1980-1998 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-19
Titel:(Stichting) Oranje Comité Almere
Datering:1980 - 1998
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):1980-1998
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:0,12 m en 29 archiefbestanddelen.
Strekkende meter:0,12

Informatie over context

Institutionele geschiedenis of Biografie:In de avond van 30 april 1980 wordt in de Bruine Kroeg in Almere Haven het Oranje Comité Almere opgericht. Het comité stelt zich ten doel van Koninginnedagen echt feestelijke dagen te maken voor alle burgers van Almere. Aanwezig bij de oprichting zijn D. Frieling, mevrouw A. Schoonbeek, mevrouw R. Nooy, H. Timmerman en K. Nawijn. De eerste activiteiten van het comité richten zich niet op het organiseren van Koninginnedag, maar op 31 mei van dat jaar. Op deze dag viert Prinses Juliana officieel haar verjaardag te Soestdijk. Kort daarop organiseert het comité een erehaag van Almeerse kinderen bij het bezoek van Koningin Beatrix aan Almere Haven op 11 juni 1980. In de jaren die volgen organiseert het comité verschillende activiteiten op Koninginnedag.
Het Oranje Comité heeft in eerste instantie geen formele status. In 1980 verschijnt dit punt voor het eerst op de agenda, maar het zal nog lang duren voordat het geregeld is. In december van 1981 deelt de heer Timmerman tijdens een vergadering de statuten uit van de Baarnse Oranje Vereniging als model voor het Almeerse comité. Afgesproken wordt dat de heer Frieling zal navragen bij de landelijke vereniging van Oranjeverenigingen welke juridische vorm meestal gehanteerd wordt. Op basis van hiervan zal hij een voorstel doen voor statuten van een vereniging of stichting Oranje Comité Almere. Tijdens een vergadering op 22 maart 1982 in de Rabobank in Almere Haven, wordt een concept van de statuten van de Stichting Oranje Comité uitgedeeld. Bedoeling is dat de vergadering hier een volgende keer op terugkomt.
Het loopt daarna blijkbaar anders dan verwacht. In november bespreekt het comité een notitie Toekomst Oranje-comité Almere. Men ziet drie mogelijkheden: plaatselijke comités per stadskern, één comité voor de hele stad en een comité stadsfestiviteiten. De meningen zijn echter verdeeld. Kort daarna volgt een gesprek met de heer Van der Vliet van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP). Van der Vliet laat weten dat het Openbaar Lichaam voorkeur heeft voor een comité stadsfestiviteiten. Dat zou ook voor de feestelijkheden rondom de aanstaande gemeentewording per 1 januari 1984 een goede oplossing zijn. Binnen het comité ziet men nu ook de voordelen van deze mogelijkheid. De heer Frieling werkt dit verder uit in een concept-brief voor een bespreking met Van der Vliet. Dit leidt in de loop van 1983 uiteindelijk tot de oprichting van de Vereniging Stadsfestiviteiten.
Na de oprichting van de Vereniging Stadsfestiviteiten bespreekt het comité enkele keren de wenselijkheid van het voortbestaan van het Oranje Comité. Men besluit door te gaan met het organiseren van feestelijkheden op Koninginnedag. Een lid van het comité zal het Oranje Comité vertegenwoordigen in de Vereniging Stadsfestiviteiten. Het bestuur voelt verder geen behoefte aan een formele status van het comité. Vier jaar later is dit anders, want op 24 januari 1989 wordt op initiatief van Bob Fonhof bij notariële akte de Stichting Oranje Comité opgericht. Deze stichting blijft in de daarop volgende jaren actief betrokken bij het organiseren van festiviteiten op Koninginnedag in Almere.
Verwerving:Het archief is op 6 januari 2006 geschonken door Bob Fonhof, sinds maart 1984 actief bij het Oranje Comité.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:Het archief is verdeeld in twee periodes: 1980-1984 en 1989-1998. Hoewel het Oranje Comité in de tussenliggende jaren wel actief is geweest, ontbreken de stukken voor deze periode. De reden hiervoor is onbekend.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:het gehele archief is openbaar met uitzondering van inventarisnummer CPA-19.13. Deze heeft een openbaarheidsbeperking op grond van de privacy van 75 jaar.

Toegangen

Nadere toegangen:inventaris (A. Galiart)

Informatie over gerelateerd materiaal

Verwant materiaal:Gerelateerde stukken bevinden zich in de collectie van ir. D.H. Frieling, opgenomen in de collectie van het Stadsarchief onder nummer NL-AlrSA-CPA-2. Het betreft Notities, brieven, overlegverslagen van de heer Frieling privé, Oranje Comité Almere (CPA-2. 59) en Notities, brieven, overlegverslagen van de heer Frieling privé Vereniging Stadsfestiviteiten (CPA-2. 60).

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Archief van (Stichting) Oranje Comité Almere 1980-1998 (NL-AlrSA-CPA-19), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Archief Oranje Comité Almere (CPA-19), inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Datering van de beschrijvingen:2009
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1516694
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en