NL-AlrSA-CPA-24 Werkarchief van Klaas Arie Beks, medewerker van het Projektburo Almere, 1973-1975 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-24
Titel:Werkarchief van Klaas Arie Beks, medewerker van het Projektburo Almere
Datering:1973 - 1975
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):(1960) 1973-1975 (1984)
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:Het archief meet na inventarisatie 88 cm (7 archiefdozen) en omvat 88 archiefbestanddelen.
Strekkende meter:0,88

Informatie over context

Archiefvormer(s):Klaas Arie Beks
Institutionele geschiedenis of Biografie:Klaas Arie Beks was van 1-2-1973 tot 1-9-1975 projectmedewerker en assistent van Fred van der Veen, socioloog bij het Projektburo Almere. Beks heeft zich vooral beziggehouden met het opzoeken van informatie en het opstellen van programma's van eisen voor voorzieningen voor Almere Haven, de eerste kern van Almere. In 1975 vertrok Beks naar Nijmegen om te starten met een studie geografie. Hij heeft later gewerkt bij onder andere de gemeente Nijmegen, het Ministerie van VROM en de Provincie Friesland.
Geschiedenis archiefbeheer:Het archief is door Beks opgebouwd bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden voor het Projektburo Almere. De documenten werden opgeborgen in ordners, met per ordner een onderwerp of thema dat Beks moest voorbereiden of uitwerken. Verder bevatte het archief werkrapporten, notities en documentatie die door Beks zijn gebruikt of juist het eindproduct waren van zijn werkzaamheden. Het was een werkarchief dat niet viel onder het officiële archief van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, waar het Projektburo Almere deel van uitmaakte. Na zijn vertrek heeft Beks zijn werkarchief meegenomen. In de jaren erna heeft hij het materiaal gebruikt voor onder andere zijn studie geografie in Nijmegen. Uiteindelijk is het werkarchief in enkele grote verhuisdozen op zolder van zijn woning beland.
Verwerving:In februari 2012 heeft Klaas Arie Beks het archief geschonken aan het Stadsarchief Almere.

Informatie over inhoud en structuur

Waardering en selectie:Enkele doublures zijn afgevoerd. Verschillende conceptversies van rapporten en notities zijn bewust bewaard, omdat zij samen met de overige doucmenten een goed beeld geven van de werkwijze die destijds bij het Projektburo gangbaar was.
Verwachte aanvullingen:Er worden geen aanvullingen op het werkarchief verwacht.
Ordening:Behalve een globale thematische indeling per ordner, was het werkarchief verder niet geordend. Daarom is bij inventarisatie besloten een nadere onderwerpsindeling te maken. Het archief kent nu de volgende onderwerpsindeling:
1. Ontwikkeling van Almere
2. Ontwikkeling van Almere Haven
2.1 Stukken betreffende de totstandkoming van de nota 'Programma van eisen van voorzieningen in Almere-Haven'
3. Projektburo Almere
4. Werkdocumenten, brochures en informatiefolders afkomstig van het Projektburo Almere
5. Rapporten en documentatie met betrekking tot algemene planologische zaken
6. Lelystad
7. Kaarten

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Er zijn geen beperkende bepalingen van toepassing; het archief is volledig openbaar.
Taal en schrift:Nederlands
Fysieke kenmerken en technische vereisten:Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.

Toegangen

Nadere toegangen:inventaris (J.A.A.M. Galiart en L. Veeger)

Informatie over gerelateerd materiaal

Verwant materiaal:De volgende archieven zijn ook bijeengebracht door medewerkers van het Projektburo Almere en bevatten vergelijkbaar materiaal:
- NL-AlrSA-CPA-2 Collectie ir. D.H. Frieling, van 1973 tot 1976 hoofd van het Projektburo Almere.
- NL-AlrSA-CPA-7 Collectie drs J.A. Wezenaar, medewerker Projektburo Almere.
Het Archief van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders Almere (NL-AlrSA-CGA-1) bevat dossiers die verwijzen naar de opbouw van voorzieningen waar Beks onderzoek naar deed.
Publicaties:Over het Projektburo Almere zie:
- Almere hoe het begon : Achtergronden, herinnering en feiten uit de eerste ontwikkelingsjaren van Almere / K.E. Nawijn, Lelystad - Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, 1988
- Peetvaders van Almere : Interviews met bestuurders en ontwerpers / JaapJan Berg et.al. (red.), Almere - Stichting CASLa, 2001

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Werkarchief van Klaas Arie Beks, medewerker van het Projektburo Almere 1973 - 1975 (NL-AlrSA-CPA-24), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Werkarchief Beks (CPA-24), inv. nr. …

Bij de overdracht van het archief heeft een gesprek plaatsgevonden met de heer Beks; de transcriptie van het gesprek is als pdf toegevoegd aan dit bestand.

Beschrijvingsbeheer

Verantwoording:Het archief is voor bewerking eerst doorgestraald ter bestrijding van mogelijke schimmelsporen. Daarna is het archief materieel verzorgd en geïnventariseerd door Anjo Galiart. De inleiding op de inventaris is verder aangevuld en uitgewerkt door Lucas Veeger.
Datering van de beschrijvingen:2012
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1592604
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en