NL-AlrSA-CPA-36 Archief van de Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a., 1975-2007 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-36
Titel:Archief van de Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a.
Datering:1975 - 2007
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):1975-2007
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:1,2 meter
Strekkende meter:1,20

Informatie over context

Archiefvormer(s):Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a.
Stichting Werkgroep Centraal Wonen Almere Haven
Stichting Centraal Wonen Almere Haven
Stichting Exploitatie Warmtepomp Almere Haven
Institutionele geschiedenis of Biografie:De woningen aan de Redemark, die behoren tot het project van de Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a. kortweg CWAH, zijn ontwikkeld en gebouwd door een groep mensen, die een woonklimaat wilde realiseren, waarin iedereen veilig, sociaal en plezierig zou kunnen wonen, ongeacht opleiding, inkomen, etc.
Om dit doel te bereiken werden regels ontwikkeld waar ieder zich aan had te houden. Voorts werdt er een aantal rechtslichamen in het leven geroepen om de regels te kunnen handhaven.
Het woonplan werd ontwikkeld door de Stichting Werkgroep Centraal Wonen Almere-Haven. Deze stichting gaf opdrachten aan bijvoorbeeld architectenbureau VDL, constructiebureau Ruppert, Westland Utrecht Hypotheekbank, etc. en tekende overeenkomsten met het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (Zijp) en Rijksdienst IJsselmeerpolders (Rijp).
Toen het woonplan gereed was voor uitvoering, de subsidieregeling was geregeld en de bouwvergunning verleend, moest het een en ander in een definitief bestuurlijk jasje worden gegoten. De volgende lichamen werden opgericht:
- Stichting Centraal Wonen Almere Haven,
die de ideële belangen van de Redemarkers zou behartigen. Alle (toekomstige) Redemarkgezinnen waren bestuurslid van deze stichting. Deze stichting kreeg een startkapitaal dat bestond uit een teruggestort gedeelte van de afsluitprovisies van de hypotheken.
- Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a.
die de stoffelijke belangen van de Redemarkers zou behartigen. Alle (toekomstige) Redemarkgezinnen waren lid van deze vereniging. De vereniging is onder meer eigenaar van het gemeenschapshuis e.d.
- Stichting Exploitatie Warmtepomp Almere Haven (SEWAH),
die de experimentele collectieve verwarmingsinstallatie zou gaan beheren en exploiteren.
De bestuursstructuur was als volgt:
Het bestuur van de Vereniging werd gekozen door de leden. Dit bestuur was tevens dagelijks bestuur van de Stichting Centraal Wonen en bestuur van de SEWAH. Het bestuur van de SEWAH delegeerde haar bestuurstaken aan de Werkgroep Warmtepomp.
Toen de experimentele warmtepompinstallatie werd ontmanteld en geliquideerd werd het vermogen overgedragen aan de Stichting Centraal Wonen Almere Haven. Toen ook de Stichting werd opgeheven werd haar vermogen overgedragen aan de Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven U.A..
Verwerving:In april 2015 zijn de archiefbescheiden overgedragen aan het Stadsarchief via een 'Overeenkomst van schenking'.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:het archief is openbaar met uitzondering van de
inventarisnummers einde openbaarheid
CPA-36.13 01-01-2052
CPA-36.35 01-01-2082
CPA-36.62 01-01-2080
CPA-36.97 01-01-2060

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Citeerinstructie:
Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Archief van de Coöperatieve Woonvereniging Centraal Wonen Almere Haven u.a. (NL-AlrSA-CPA-36), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Archief CWAH (CPA-36), inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Datering van de beschrijvingen:2016 A.Galiart ArchiefBC
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1618619
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en