NL-AlrSA-CPA-1 Archief van de Sport Vereniging Almere, 1977-2002 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-1
Titel:Archief van de Sport Vereniging Almere
Datering:1977 - 2002
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):1977-2002
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:1,1 m. banden; 1,4 m. dozen; 319 inventarisnummers
Strekkende meter:3,12

Informatie over context

Archiefvormer(s):Sportvereniging Almere (S.V. Almere)
Institutionele geschiedenis of Biografie:De oprichting
In 1976 trokken de eerste bewoners naar Almere. De oprichting van de voetbalclub kwam voort uit de Werkgroep Sport, die zich sinds de eerste bewonersbijeenkomst van 20 januari 1977 bezighield met de ontwikkeling van de sport in de nieuwe polderstad. Het begon als "recreatievoetbal" met onofficiële leden en contactpersoon Wim Huisman. Daarna is contact gezocht met voetbalverenigingen en bedrijven om tot wedstrijdvoetbal te kunnen overgaan. In het voorjaar van 1977 werden de eerste successen geboekt in vriendschappelijke wedstrijden tegen C.J.V. uit Deventer. Op 1 juni 1977 werd de Sportvereniging Almere officieel opgericht in Almere Haven. Voorafgaande aan de oprichting is er veel vergaderd. Gemiddeld kwam men 3 keer per week bij elkaar. In overleg met de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (de R.IJ.P., voorloper van het bestuursorgaan de Provincie Flevoland) en het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (de Z.IJ.P., voorloper van het bestuursorgaan de Gemeente Almere) werd de accommodatie gepland in het Sportpark Oostelijke Groene Wig, wat later Sportpark "De Marken" is gaan heten.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Sportvereniging Almere een overkoepeling van secties zou worden. Sport en Recreatievereniging Almere zou dit gaan heten. Alle deelnemende secties zouden een autonoom bestuur krijgen, en er zou een hoofdbestuur zijn. De voetballers waren echter zo voortvarend van start gegaan, dat de voetbalclub al actief aan de KNVB-competitie deelnam toen de andere verenigingen nog in oprichting waren. Uiteindelijk werd de omnivereniging in oktober 1977 opgeheven. De naam "Sportvereniging" is echter bij de voetbalclub gebleven.

De KNVB
Bij de oprichtingsvergadering waren ongeveer 30 leden aanwezig. Dit was eigenlijk te weinig om zich te kunnen aansluiten bij de KNVB (minimaal 50 leden en 3 teams), maar de club kreeg dispensatie. De club werd aanvankelijk ingedeeld bij de afdeling Utrecht van de KNVB. De clubleden voelden zich echter meer verbonden met de afdeling Amsterdam - daar kwamen veel Almeerders vandaan - en na 3 jaar werd de S.V. Almere dan ook alsnog bij de afdeling Amsterdam ingedeeld. Dit bleef zo tot aan de reorganisatie bij de KNVB in 1996, waarbij de circa 20 afdelingen werden vervangen door 6 districten. S.V. Almere is daarbij, evenals Amsterdam, ingedeeld in district West I.

Groei van de club
Begon de club met 30 leden, begin jaren 1990 waren dat er al ca. 500, en in 2003 is de S.V. Almere de grootste voetbalclub van Almere, en een van de grootste voetbalclubs van Nederland met ca. 1.000 leden en een capaciteit om door te groeien tot 1.300 leden! Deze enorme groei hangt samen met de groei van Almere als stad. Bovendien neemt in de bevolkingssamenstelling de jeugd een belangrijke plaats in, wat de grote sportactiviteit in Almere in het algemeen verklaart.

Commissies
Er spelen nu ca. 78 teams voor de S.V. Almere. De organisatie van de teams is in commissies verdeeld. Er is een seniorencommissie, de jeugd valt onder de ABC-commissie en de DEF-commissie, en er is een commissie voor de dames- en meisjesteams.

De accommodatie
In december 1977 kwamen de eerste speel- en oefenvelden gereed, zodat er thuiswedstrijden gespeeld konden worden. Dit werd later uitgebreid met meer speel- en oefenvelden en het clubhuis. Het sportpark kreeg de naam "De Marken" en ook nu nog is het de thuishaven van de voetbalclub.
Dieptepunt in de geschiedenis van de club is de brand in oktober 1992, waarbij de kantine verloren ging. Dankzij de saamhorigheid binnen de vereniging was er echter al binnen
een week een noodvoorziening gereed en velen werkten als vrijwilliger mee aan de nieuwbouw. Op 16 februari 1994 kon het nieuwe clubhuis officieel geopend worden door burgemeester Pans. In de jaren 1997/98 heeft men een ingrijpende uitbreiding van de accommodatie gerealiseerd.

Faillissement
In april 2008 is SV Almere failliet gegaan en daarmee kwam een einde aan een tijdperk.
Geschiedenis archiefbeheer:Het archief was bij de archiefvormer in het clubgebouw opgeslagen. Bij de brand in 1992 is een deel van het archief verloren gegaan. Tot de overdracht aan de Gemeente Almere is het archief in het (nieuwe) clubgebouw gebleven.
Verwerving:Het archief is bij een Overeenkomst van Opneming en Bewaring overgedragen aan het Stadsarchief Almere op 22 mei 2003, voor een periode van 10 jaar, waarna de overeenkomst verlengd kan worden.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:Het archief bevat notulen van vergaderingen van verscheidene organen binnen de vereniging evenals correspondentie over verschillende onderwerpen. Er zijn "herinneringsstukken" aan diverse speciale gelegenheden: fotoboeken, krantenknipsels, receptieboeken e.d. van jubilea en toernooien. Er zijn officiële stukken, stukken met betrekking tot de bouw van het clubhuis, stukken op het gebied van de financiën van de vereniging, er is een ledenlijst van recente datum. Er zijn stukken van competities en toernooien en er zijn de complete jaargangen van het clubblad, vanaf de oprichting tot en met het seizoen 2001/2002.
Waardering en selectie:Er is niet bewust vernietigd. Bij de brand in 1992 is een deel van het archief verloren gegaan en bij de inventarisatie zijn enkele dubbelen voor vernietiging voorgedragen. Besloten werd om wat rest van het archief te bewaren, omdat het materiaal tamelijk zeldzaam is, en de omvang beperkt.
Verwachte aanvullingen:Er ontbreekt materiaal. Het persoonlijk archief van de heer A.J. Visscher bevat enkele kopieën van bestuursstukken en vooral veel krantenknipsels. Hiaten zijn aan de ene kant veroorzaakt door de brand in 1992, aan de andere kant door wisselend archiefbeheer.
Ordening:Het archief is per seizoen, lopend van 1 juli van het ene jaar tot en met 31 juni van het volgende jaar, geordend. Het archief was bij overdracht overigens zeer divers van ordening. Bij de bewerking is een consequente ordening aangebracht voor de gehele periode die het archief beslaat.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Ten aanzien van de openbaarheid van de archiefstukken gelden de volgende bepalingen:
a. Het archief is openbaar met uitzondering van:
1. bestuursstukken jonger dan 20 jaar;
2. stukken bevattende persoonlijke gegevens, jonger dan 75 jaar.

Raadpleging van archiefbescheiden en publicatie van gegevens uit de onder a.1. genoemde bescheiden is alleen mogelijk met toestemming van het bestuur van de S.V. Almere. Inlichtingen op het adres: Postbus 25, 1300 AA Almere, telefoon: (036) 531 00 05
Raadpleging van archiefbescheiden met gegevens uit de onder a.2 genoemde bescheiden is alleen mogelijk na invulling en fiattering door de stadsarchivaris van het "formulier voor de raadpleging van niet-openbare archieven". Inlichtingen bij het Stadsarchief Almere, telefoon: 14 036 (vragen naar stadsarchief).

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, archief van de Sportvereniging Almere 1977 2002, inv. nr. ¿
VERKORT: SA Almere, archief SV Almere, inv. nr. ¿
Adresgegevens: Stadsarchief Almere, Postbus 200, 1300 AE Almare, email: stadsarchief@almere.nl
Voorwaarden voor reproductie:Het Stadsarchief Almere kan op aanvraag zorgdragen voor fotokopieën
Taal en schrift:Nederlands
Fysieke kenmerken en technische vereisten:Delen van het archief zijn beschadigd als gevolg van brand. Ook zijn er stukken met plakband in het archief opgeborgen. Het plakband is merendeels verwijderd. Verder is de staat goed.

Toegangen

Nadere toegangen:inventaris (vervaardigd door Paulien Thie)

Informatie over gerelateerd materiaal

Bestaan en bewaarplaats van originelen:Niet van toepassing
Bestaan en bewaarplaats van kopieën:Het oud-bestuurslid A.J. Visscher bezit kopieën van notulen van vergaderingen van het eerste jaar na de oprichting
Verwant materiaal:De Gemeente Almere heeft de vereniging, vooral in de beginjaren, gesteund op o.a. financieel terrein. Bij de gemeente worden deze financiële bescheiden na 7 jaar vernietigd.

Beschrijvingsbeheer

Datering van de beschrijvingen:2004
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1477675
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en