NL-AlrSA-CPA-2 Collectie ir. D.H. Frieling, 1973-1989 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-2
Titel:Collectie ir. D.H. Frieling
Datering:1973 - 1989
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:2,13 meter en 184 inventarisnummers verdeeld over 17 archiefdozen
Strekkende meter:2,13

Informatie over context

Archiefvormer(s):Prof. ir. D.H. Frieling
Institutionele geschiedenis of Biografie:De heer D.H. (Dirk Harmen) Frieling (geb. Bandoeng 15 juli 1937 - overl. 7 april 2011) studeerde in de jaren zestig van de twintigste eeuw aan de toenmalige Technische Hogeschool in Delft. Na eerst werkzaam te zijn geweest bij de dienst Volkshuisvesting in Amsterdam, is hij vanaf 1973 hoofd van het Projektburo Almere bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Hij was daar onder meer voor het structuurplan Almere Haven. In 1976 werd hij benoemd als adjunct-directeur bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en bleef daarmee ook betrokken bij het project Almere. Vanuit deze laatste functie was hij tevens nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Markerwaard.
De heer Frieling heeft ook gewerkt bij de Technische Hogeschool van Delft (later de Technische Universiteit Delft), waar hij van 1991 tot 2003 hoogleraar Stedebouwkundig Ontwerpen Stad en Regio was. Verder was hij actief betrokken bij onder andere in het Atelier Deltametropool en de Architectonische Interventie, maar ook in de Stichting Het Metropolitane Debat, de Vereniging Deltametropool en als voorzitter van de Stuurgroep Vernieuwing Bijlmermeer.
Frieling is op vele manieren actief geweest in en voor Almere. Zo was hij onder andere van 1980 tot 1984 als secretaris verbonden aan het Oranje Comité van Almere en stond hij aan de wieg van de in 1983 opgerichte Vereniging Stadsfestiviteiten. Hij was tevens plaatsvervangend voorzitter en voorzitter van de Stichting Woningbouw Almere en de eerste voorzitter van de in 1987 opgerichte woningbouwvereniging Groene Stad Almere. In 1990 ontving hij de Bonifatiusspeld vanwege de bijzondere manier waarvoor hij zich voor Almere heeft ingezet.
Dirk Frieling woonde lange tijd in het stadsdeel, waarvan hij zelf de naam verzon: Almere Haven. Hij is 73 jaar geworden
Verwerving:Via de heer J. Wachtmeester van de woningbouwvereniging De Groene Stad heeft het Stadsarchief Almere een viertal verhuisdozen ontvangen. Deze stonden in het gebouw Corrosia, waar het hoofdkantoor van Groene Stad Almere gevestigd was. De verhuisdozen bevatten het werkarchief van de heer Frieling uit de periode 1976-1989.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:Het bestand is in grotendeels in de volgende groepen te verdelen:
1. Archiefmateriaal
- Agenda's periode 1980-1989 (9 omslagen)
- Lezingen, voordrachten en artikelen, 1976-1988 (3 ordners)
- Originele teksten van nota's, artikelen en rapporten van de hand van de heer Frieling (12 ordners)
2. Bibliotheekmateriaal
- Circa 1,5 meter bestaande uit rapporten over Amsterdam, Almere, Lelystad en informatie over buitenlandse steden; alles op het terrein van stedenbouw
3. Audiovisueel materiaal
- Aantal foto's van de heer Frieling (pasfoto's, foto's op bouwlocaties)
- Dia's van kaarten
Ordening:In de oorspronkelijke inventarisatie is bij de beschrijving van het archiefmateriaal per ongeluk een volgnummer overgeslagen. Toen dit aan het licht kwam zijn de omslagen opnieuw genummerd, waarbij ook is gekozen voor een doorlopende nummering van al het materiaal (dus inclusief bibliotheekmateriaal, audiovisueel materiaal en de persoonlijke bescheiden). Dit is aangepast in deze herziene versie van de inventaris. Verder is de inleiding verbeterd en uitgebreid.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Er zijn geen bijzondere voorwaarden voor raadpleging, met uitzondering van de stukken met '*' in de code. Deze stukken zijn uit oogpunt van privacy van de betrokkene(n) alleen toegankelijk na toestemming van de archivaris.

Toegangen

Nadere toegangen:Inventaris (herziene versie 2010, samengesteld door A. Galiart en L. Veeger)

Informatie over gerelateerd materiaal

Verwant materiaal:Collectie drs J.A. Wezenaar, medewerker Projektburo Almere (NL-AlrSA-CPA-7)

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Collectie ir. D.H. Frieling 1973-1989 (NL-AlrSA-CPA-2), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Collectie Frieling (CPA-2), inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Datering van de beschrijvingen:2010
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1477676
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en