NL-AlrSA-FO-91.01 Collectie Gert Schutte, 1977-2003 (archief/collectie)

Archive plan context


Information on identification

Ref. code:NL-AlrSA-FO-91.01
Title:Collectie Gert Schutte
Creation date(s):1977 - 2003
Creation date(s), remarks.:1977 tot 2003
Level:archief/collectie

Information on extent

Extent:Circa 2350 dia's en foto's gedigitaliseerd en 9335 overige inventarisnummers. Deze nummers hebben betrekking op het aantal beschrijvingen van onderwerpen op negatiefbladen.
Running meters:4.00

Information on context

Name of the creator / provenance:Gert Schutte
Administration history:Gert Schutte komt in 1977 in Almere wonen op de Schoolwerf en hoort bij de groep van ongeveer honderd eerste inwoners van de stad. Oorspronkelijk is hij opgeleid tot chemisch laborant. Een buurman, die journalist was, vond dat Gert leuke foto's maakte en vroeg hem persfotograaf te worden. Hij vond de fotografie zo leuk dat hij het al snel uitbreidde met bouw- en architectuurfotografie, gevolgd door bedrijfsreportages en luchtfotografie. Met groeien van de stad werd de vraag naar kinder- en gezinsfotografie steeds groter, zodat hij een fotostudio begon.
Source of transfer:Gert Schutte heeft zijn negatieven- en dia-archief in 2009 in bewaring gegeven.

Information on content and structure

Appraisal and destruction:Voorafgaand aan de overdracht aan het Stadsarchief Almere heeft Gert Schutte de negatieven zelf geordend en geschoond. Foto's van persoonlijke aard (bijv. bruidsreportages) zijn niet overgebracht.
System of arrangement:De oorspronkelijke ordening is zoveel mogelijk gehandhaafd. De collectie is verdeeld in verschillende hoofdgroepen, gebaseerd op materiaalsoort (kleinbeeldnegatieve, groot formaat negatieven, diapositieven).
De hoofdgroepen zijn:
A. Kleinbeeldnegatieven per jaar
B. Groot formaat negatieven per jaar [6x6 cm en groter]
C. Diapositieven
D. Groot formaat negatieven (grotendeels) ongedateerd
E. Thematisch geordende negatieven
F. Digitale foto's
G. (Afdrukken van) fotoreportages en series
Per hoofdgroep is de indeling grotendeels chronologisch per jaar. De nummering van Gert Schutte is zoveel mogelijk overgenomen. Bij negatieven en dia's die op bladen zijn geborgen, bestaat de code uit het toegekende archiefnummer, gevolgd door een bladnummer en daarna de rij(en) op het blad.

Conditions of access and use

Access regulations:Er zijn geen beperkende voorwaarden met betrekking tot raadpleging voor bijna het gehele archief. Het archief is openbaar, met uitzondering van een kleine verzameling reportages van huwelijken en recepties. De negatieven zijn niet gedigitaliseerd en alleen raadpleegbaar in de studiezaal.
Reproduction conditions:Reproductie is alleen toegestaan na toestemming van de fotograaf.
Language:Nederlands
Physical properties:De materiële toestand is goed. Nietjes en paperclips zijn verwijderd. De negatieven mogen niet uit de bladen worden geschoven maar kunnen met behulp van een lichtbak en loep bekeken worden.

Information on related materials

Related material:Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. In deze systematisch geordende collectie zitten ook foto’s van Gert Schutte, die eerder zijn verworven. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de collectie Jos Jongerius en de collectie Bob Friedländer.
Publications:Het werk van Gert Schutte is in zeer veel publicaties verschenen, met name (gemeentelijke) publicaties over Almere, bijvoorbeeld 'Almere : Stad uit Duizenden' (Uitgeverij Cambium, 1994). Van zijn eigen hand zijn een boekje met portretten van gemeenteraadsleden ('Gemeenteraad Almere 1994-1998') en een fotoverslag van de triatlon in 1988 ('Holland Triathlon in beeld').

Additional comments

Comments:Citeerinstructie
Bij het gebruik van afbeelding en andere bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledige en zonder afkortingen te worden vermeld. Tevens moet de naam van de fotograaf volledige worden genoemd. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Collectie Gert Schutte (NL-AlrSA-FO-91.01), inv. nr. …
VERKORT: SA Almere, archief Schutte (FO-91.01), inv. nr. …

Internal statements

Verantwoording:Gert Schutte heeft de negatieven en dia's grotendeels zelf beschreven.
Processing period:2010 - 2011
 

Descriptors

Entries:  Gert Schutte (Almere Personen\G)
 

Related units of description

Related units of description:zie ook:
NL-AlrSA-FO-91.03 Fotoarchief van de Gooi en Eemlander betreffende Almere en Lelystad, 1958-2001 (archief/collectie)
 

Usage

Permission required:None
Physical Usability:Without limits
Accessibility:Public
 

URL for this unit of description

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1524814
 

Social Media

Share
 
Home|Login|nl en
Online queries with scopeQuery™