NL-AlrSA-FO-91.01 Collectie Gert Schutte, 1977-2003 (archief/collectie)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-FO-91.01
Titel:Collectie Gert Schutte
Datering:1977 - 2003
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):1977 tot 2003
Beschrijvingsniveau:archief/collectie

Informatie over omvang

Omvang:Circa 2350 dia's en foto's gedigitaliseerd en 9335 overige inventarisnummers. Deze nummers hebben betrekking op het aantal beschrijvingen van onderwerpen op negatiefbladen.
Strekkende meter:4,00

Informatie over context

Archiefvormer(s):Gert Schutte
Institutionele geschiedenis of Biografie:Gert Schutte komt in 1977 in Almere wonen op de Schoolwerf en hoort bij de groep van ongeveer honderd eerste inwoners van de stad. Oorspronkelijk is hij opgeleid tot chemisch laborant. Een buurman, die journalist was, vond dat Gert leuke foto's maakte en vroeg hem persfotograaf te worden. Hij vond de fotografie zo leuk dat hij het al snel uitbreidde met bouw- en architectuurfotografie, gevolgd door bedrijfsreportages en luchtfotografie. Met groeien van de stad werd de vraag naar kinder- en gezinsfotografie steeds groter, zodat hij een fotostudio begon.
Verwerving:Gert Schutte heeft zijn negatieven- en dia-archief in 2009 in bewaring gegeven.

Informatie over inhoud en structuur

Waardering en selectie:Voorafgaand aan de overdracht aan het Stadsarchief Almere heeft Gert Schutte de negatieven zelf geordend en geschoond. Foto's van persoonlijke aard (bijv. bruidsreportages) zijn niet overgebracht.
Ordening:De oorspronkelijke ordening is zoveel mogelijk gehandhaafd. De collectie is verdeeld in verschillende hoofdgroepen, gebaseerd op materiaalsoort (kleinbeeldnegatieve, groot formaat negatieven, diapositieven).
De hoofdgroepen zijn:
A. Kleinbeeldnegatieven per jaar
B. Groot formaat negatieven per jaar [6x6 cm en groter]
C. Diapositieven
D. Groot formaat negatieven (grotendeels) ongedateerd
E. Thematisch geordende negatieven
F. Digitale foto's
G. (Afdrukken van) fotoreportages en series
Per hoofdgroep is de indeling grotendeels chronologisch per jaar. De nummering van Gert Schutte is zoveel mogelijk overgenomen. Bij negatieven en dia's die op bladen zijn geborgen, bestaat de code uit het toegekende archiefnummer, gevolgd door een bladnummer en daarna de rij(en) op het blad.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Er zijn geen beperkende voorwaarden met betrekking tot raadpleging voor bijna het gehele archief. Het archief is openbaar, met uitzondering van een kleine verzameling reportages van huwelijken en recepties. De negatieven zijn niet gedigitaliseerd en alleen raadpleegbaar in de studiezaal.
Voorwaarden voor reproductie:Reproductie is alleen toegestaan na toestemming van de fotograaf.
Taal en schrift:Nederlands
Fysieke kenmerken en technische vereisten:De materiële toestand is goed. Nietjes en paperclips zijn verwijderd. De negatieven mogen niet uit de bladen worden geschoven maar kunnen met behulp van een lichtbak en loep bekeken worden.

Informatie over gerelateerd materiaal

Verwant materiaal:Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. In deze systematisch geordende collectie zitten ook foto’s van Gert Schutte, die eerder zijn verworven. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de collectie Jos Jongerius en de collectie Bob Friedländer.
Publicaties:Het werk van Gert Schutte is in zeer veel publicaties verschenen, met name (gemeentelijke) publicaties over Almere, bijvoorbeeld 'Almere : Stad uit Duizenden' (Uitgeverij Cambium, 1994). Van zijn eigen hand zijn een boekje met portretten van gemeenteraadsleden ('Gemeenteraad Almere 1994-1998') en een fotoverslag van de triatlon in 1988 ('Holland Triathlon in beeld').

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Citeerinstructie
Bij het gebruik van afbeelding en andere bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledige en zonder afkortingen te worden vermeld. Tevens moet de naam van de fotograaf volledige worden genoemd. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Collectie Gert Schutte (NL-AlrSA-FO-91.01), inv. nr. …
VERKORT: SA Almere, archief Schutte (FO-91.01), inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Verantwoording:Gert Schutte heeft de negatieven en dia's grotendeels zelf beschreven.
Datering van de beschrijvingen:2010 - 2011
 

Descriptoren

Items:  Gert Schutte (Almere Personen\G)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
NL-AlrSA-FO-91.03 Fotoarchief van de Gooi en Eemlander betreffende Almere en Lelystad, 1958-2001 (archief/collectie)
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1524814
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en