NL-AlrSA-BI-90.01 Knipselcollectie Gooi- en Eemlander betreffende Almere, Flevoland, Lelystad en Zeewolde., 1954 (c)-2001 (c) (archief/collectie)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-BI-90.01
Titel:Knipselcollectie Gooi- en Eemlander betreffende Almere, Flevoland, Lelystad en Zeewolde.
Datering:ca. 1954 - ca. 2001
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):Circa 1971 tot 2001, met enkele oudere stukken teruggaand tot 1954.
Beschrijvingsniveau:archief/collectie

Informatie over omvang

Omvang:14,5 strekkende meter, 116 archiefdozen met daarin 584 enveloppen
Strekkende meter:14,50

Informatie over context

Archiefvormer(s):Redactie Gooi- en Eemlander
Institutionele geschiedenis of Biografie:De Gooi- en Eemlander is een regionaal Nederlands dagblad in het Gooi, Soest en Baarn (Eemland). Al vroeg in de ontwikkeling van Almere besteedt de Gooi- en Eemlander aandacht aan gebeurtenissen in en rond deze nieuwe stad in het aangrenzende Zuidelijk Flevoland. Dat leidt vanaf 1 januari 1983 tot de uitgave van Het Dagblad van Almere, een kopblad van De Gooi- en Eemlander met enkele pagina’s plaatselijk nieuws. Het Dagblad van Almere wordt per 1 januari 2003 opgeheven wegens het geringe aantal abonnees. Het gratis huis-aan-huisblad Almere Vandaag is de opvolger van het Dagblad van Almere, maar wordt gemaakt door een eigen redactie in Almere.
Geschiedenis archiefbeheer:Het knipselarchief wordt meer dan 20 jaar bijgehouden door medewerkers van de redactie van de Gooi- en Eemlander. De artikelen uit de eigen krant worden uitgeknipt en op onderwerp opgeplakt op vellen A4-papier, met op elk vel een handgeschreven onderwerpsaanduiding. Elk artikel wordt voorzien van de datum van publicatie. Door de komst van het digitale redactiesysteem rond 2001 stopt men met toevoegen van artikelen aan het archief.
Vanwege ruimtegebrek en veranderend inzicht over waarde en noodzaak van het archief, wordt het knipselarchief van de Gooi- en Eemlander eind 2009 door uitgeverij HDC Media BV afgestoten en geschonken aan verschillende archiefinstellingen: het Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum, Archief Eemland te Amersfoort en het Stadsarchief Almere. Het Stadsarchief Almere ontvangt de knipsels van Almere (523 mappen), Lelystad (21 mappen), Zeewolde (2 mappen) en Flevoland (23 mappen). Ook de met het knipselarchief verbonden fotodocumentatie met betrekking tot de foto’s van Almere (144 mappen) en Lelystad (6 mappen) gaat naar het Stadsarchief Almere.
Verwerving:Het knipselarchief van de Gooi- en Eemlander is in december 2009 door uitgeverij HDC Media BV met een akte van schenking in eigendom overgedragen aan het Stadsarchief Almere.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:De collectie bevat (opgeplakte) krantenknipsels, voornamelijk over Almere en een kleiner deel over Flevoland (waarbij Noordoostpolder en Emmeloord), Lelystad en Zeewolde. De knipsels dateren grotendeels uit de periode 1978 - 2000, met enkele eerdere en latere stukken.
Waardering en selectie:De door Stadsarchief Almere ontvangen delen van het knipselarchief zijn integraal overgenomen. Er zijn geen knipsels of mappen geselecteerd en afgestoten.
Verwachte aanvullingen:Er worden geen aanvullingen verwacht.
Ordening:Het gehele archief is toegankelijk gemaakt via een alfabetische plaatsingslijst, gebaseerd op de oorspronkelijke alfabetische ordening op onderwerp. Binnen de alfabetische ordening vormen de stadsdelen Almere Buiten en Almere Stad een eigen groep.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Zoals vastgelegd in de akte van schenking zijn er geen beperkingen op gebruik van de knipsels; de krantenknipsels zijn kosteloos ter inzage aan bezoekers, conform de in het archief gangbare procedures.
Voorwaarden voor reproductie:HDC Media behoudt alle intellectuele eigendoms- en auteursrechten die zij heeft op (de inhoud van) de krantenknipsels, voor wat het auteursrecht betreft in elk geval op die onderdelen van de krantenknipsels die in haar dienst of in dienst van de oorspronkelijke uitgever(s) van de kranten zijn gecreëerd. In het geval de teksten zijn geschreven door freelancers, berust het auteursrecht van dit materiaal bij de betreffende freelancers. In geval van reproductie is toestemming van rechthebbenden vereist.
Taal en schrift:Nederlands
Fysieke kenmerken en technische vereisten:De materiële toestand is goed. Raadpleging van de originelen dient echter met grote voorzichtigheid te gebeuren, want er zijn per vel papier meestal meerdere knipsels opgeplakt en over elkaar heen gevouwen.

Toegangen

Nadere toegangen:overzicht (gemaakt door Lucas Veeger en Coen Mulder)

Informatie over gerelateerd materiaal

Bestaan en bewaarplaats van originelen:Niet van toepassing
Bestaan en bewaarplaats van kopieën:Niet van toepassing
Verwant materiaal:Veel van de in de knipsels afgedrukte foto's bevinden zich in het Fotoarchief van de Gooi en Eemlander (NL-AlrSA-FO-91.03). Delen van het oorspronkelijke knipselarchief bevinden zich bij het Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum en Archief Eemland te Amersfoort.

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient de collectie tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Knipselcollectie Gooi- en Eemlander betreffende Almere, Flevoland, Lelystad en Zeewolde (NL-AlrSA-BI-90.01), inv. nr. …
VERKORT: SA Almere, Knipselcollectie Gooi- en Eemlander, inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Verantwoording:Na ontvangst zijn de knipsels eerst doorgestraald om schimmels en ongedierte te bestrijden. Vervolgens zijn de knipsels uit de oorspronkelijke mappen gehaald en in zuurvrije enveloppen gestopt. In een enkel geval is de inhoud van een overvolle map verdeeld over twee enveloppen. Binnen de enveloppen zijn de knipsels weer op alfabetische volgorde gelegd en is het onderwerp van het eerste en laatste vel in de beschrijving van de envelop opgenomen.
Datering van de beschrijvingen:2010
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
NL-AlrSA-FO-91.03 Fotoarchief van de Gooi en Eemlander betreffende Almere en Lelystad, 1958-2001 (archief/collectie)
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Wordt niet uitgeleend
Toegankelijkheid:Geen beperkingen
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1526602
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en