NL-AlrSA-CPA-43 Archief Stichting SamenWerk, 1988-2017 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-43
Titel:Archief Stichting SamenWerk
Datering:1988 - 2017
Datum(s) vervaardiging (opmerkingen):[1985] 1988-2017
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:25 archiefdozen (3,12 m) 145 inventarisnummers
Strekkende meter:3,12

Informatie over context

Archiefvormer(s):Stichting SamenWerk
Institutionele geschiedenis of Biografie:Stichting Ontwikkelingssamenwerking Almere (SOA) werd opgericht op 25 januari 1988. SOA was een vrijwilligers organisatie die werd opgericht om ruimte te geven aan initiatieven van Almeerse maatschappelijke organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. In 2000 werd de naam gewijzigd in Stichting SamenWerk.
Als projectcoördinator trad Evert van Walsum in dienst van de stichting. Op 15 november 1995 werd hij opgevolgd door Pieter van der Linden die deze functie zou bekleden tot de opheffing van de stichting in 2017.
Aanvankelijk richtte de ontwikkelingssamenwerking zich op Port Sudan waarmee in 1986 een stedenband was aangegaan. Door de steeds slechter wordende politieke situatie in Sudan stopt deze samenwerking in 1995. In 1996 werd een stedenband aangegaan met de stad Kumasi in Ghana en werden hier ontwikkelingsprojecten uitgevoerd. Naast de ontwikkelingsprojecten bestaan er tussen Almere en Kumasi ook directe gemeentelijke contacten.
De stichting betrok de Almeerse bevolking bij de projecten in Kumasi door middel van gastlessen op scholen en publieksevenementen zoals "De Wereld in onze stad" en de Afrika dagen. Voor de organisatie van de Afrika dagen werd in 2008 een aparte stichting opgericht. Ook vonden er uitwisselingen plaats tussen beide steden, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en kunst.
In 2017 werd de stichting opgeheven en is het archief van de stichting, die vanaf de oprichting gehuisvest was in het stadhuis, geschonken aan Stadsarchief Almere.
N.B. Een uitgebreid door Pieter van der Linden samengesteld overzicht van de historie van de organisatie en van belangrijke gebeurtenissen is te vinden onder inventarisnummer CPA-43.085.
Geschiedenis archiefbeheer:Het archief zat oorspronkelijk in ordners en bananendozen en is omgepakt naar archiefdozen. Naast archiefstukken bevat het archief ook foto’s, foto-cd’s, dvd’s, documentatie, lesmateriaal, voorwerpen en expositiepanelen. De foto’s zijn per onderwerp/gebeurtenis beschreven met vermelding van het aantal foto's. De foto cd’s, die grotendeels foto’s bevatten die ook analoog aanwezig zijn, zijn opgenomen in een verzamelbeschrijving en (nog) niet nader ontsloten.

Bij de bewerking van het archief zijn niet voor bewaring in aanmerking komende stukken verwijderd en vernietigd. De omvang van het archief na bewerking is ± 3m1. De te bewaren stukken/dossiers zijn beschreven in het programma ScopeArchiv en geordend volgens de basisordening voor particuliere archieven zoals die bij Stadsarchief Almere wordt toegepast.

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Citeerinstructie:
Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Archief van de Stichting SamenWerk (NL-AlrSA-CPA-43), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere,Archief Stichting SamenWerk (CPA-43), inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Verantwoording:H. Lievestro, Archiefburo Lievestro
Datering van de beschrijvingen:2018
 

Bestanden

Bestanden:
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1808345
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en