NL-AlrSA-CGA-6 Bouwvergunningenarchief van de gemeente Almere 1984-1993, 1984-1993 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CGA-6
Titel:Bouwvergunningenarchief van de gemeente Almere 1984-1993
Datering:1984 - 1993
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:Het archief heeft een omvang van 188,25 strekkende meter en 1506 dozen die in totaal 8663 omslagen bevatten. Het betreft 4684 unieke bouwvergunningsdossiers.
Voor bewerking was de omvang van dit archiefblok ca. 242 strekkende meter.
Strekkende meter:188,25

Informatie over context

Archiefvormer(s):Gemeente Almere
Vervaardiger of Vormer (koppeling Partner): Gemeente Almere (Almere)
Collectieperiode:1984 - 1993
Institutionele geschiedenis of Biografie:Het behandelen van bouwvergunningaanvragen behoorde tot het takenpakket van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van de op 1 januari 1984 nieuw ingestelde gemeente Almere. In dat jaar gingen ook de gebieden die onder het Openbaar Lichaam Zuidelijk IJsselmeerpolders (OL ZIJP) vielen over naar de nieuw opgerichte gemeenten Almere en Zeewolde. De lopende bouwdossiers gestart door OL ZIJP zijn na de oprichting van de gemeente Almere in 1984 overgenomen en door de gemeente afgehandeld. In 2006 ging de afdeling BWT over in de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH).

In het jaar 1976 krijgt Almere haar eerste officiële inwoners. Op 1 januari 2019 is dit inwonertal al gegroeid tot 207.904. Deze indrukwekkende groei van de gemeente Almere is terug te zien in de omvang van dit archiefblok en de hoeveelheid bouwvergunningen die in deze periode zijn verleend.

Overzicht van de afdeling VTH en zijn voorgangers :
- 1984-2006: Afdeling Bouw- en woningtoezicht (BWT) van respectievelijk de Directie Stadsontwikkeling Volkshuisvesting en Gemeentewerken (SVG), Directie Stadsontwikkeling (SO), Directie Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting (SV), Directie Ruimtelijke ontwikkeling, Volkshuisvesting en Milieu (RVM), Dienst Stadswerk Almere (DSA)
- 2006-2018: Afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH) van de Dienst Stadsbeheer
- 2018-heden: zelfstandige afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH).
Geschiedenis archiefbeheer:De dossiers zijn gevormd door de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de Gemeente Almere. De lopende dossiers stonden tot in 2016 op de afdeling in eigen archiefkasten. In 2016 zijn deze kasten ontmanteld en zijn de dossiers ondergebracht de archiefruimte van het stadhuis. Na afhandeling werden de dossiers toegevoegd aan het semi-statisch archief.

Het blok start in 1984, gelijk met de instelling van de gemeente Almere in dat jaar, en eindigt tien jaar later in 1993. Enkele bouwvergunningen die zijn aangevraagd bij OL ZIJP, maar pas na 1984 gereedkwamen, zijn ook opgenomen in dit archiefblok. De vergunningen volgen daarmee het bouwarchief van het OL ZIJP op, dat al eerder als blok bewerkt is. Voor Bouwvergunningenarchief OL ZIJP: zie toegang NL-AlrSA-CGA-5.

In 2019 heeft de afdeling VTH de opdracht gegeven aan DOCFactory om de 242 meter bouwarchief te bewerken en inventariseren en zodoende gereed te maken voor de overdracht aan het Stadsarchief van Almere. De bouwvergunningen zijn door DOCFactory bewerkt, materieel verzorgd en geïnventariseerd.
Materiële verzorging houdt in dat de archiefbescheiden zijn ontdaan van kunststof en nietjes, verpakt in zuurvrije omslagen en vervolgens in archiefdozen geplaatst. Foto’s en eventuele voorbeelden van bouwmaterialen zijn binnen deze dossiers verpakt in zuurvrij papier.

Bij de bewerking is geen noemenswaardige schade geconstateerd en geen schimmels opgemerkt.

Bij de inventarisatie is gebruik gemaakt van het programma MS Excel. Het gegevensbestand wordt door het Stadsarchief ingelezen in het archiefbeheerssysteem Scope Archiv.

De bouwdossiers zaten per project in één of meerdere opeenvolgende omslagen, die weer in archiefdozen geplaatst waren. Een groot deel van de dossiers is al eens bewerkt en geschoond op een eerdere datum.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:Het archief bestaat uit bouwdossiers. Als begindatum van het archiefblok is het jaar 1984 gekozen. In dat jaar gingen de gebieden die vielen onder het Openbaar Lichaam Zuidelijk IJsselmeerpolders (OL ZIJP) over naar de nieuw opgerichte gemeenten Almere en Zeewolde. De einddatum van dit blok is gezet op 10 jaar.

De bouwdossiers bestaan uit papieren documenten en tekeningen. Een deel van de dossiers (177 omslagen) bevat foto’s van percelen en objecten. In een enkel geval zijn bouwmaterialen toegevoegd aan het dossier.

Bij het ordenen van de dossiers is de volgende opbouw gehanteerd: documenten, berekeningen, tekeningen. Dit houdt in dat ieder dossier begint met de vergunningsdocumenten, daarna komen de overige documenten (sterkte- en constructie- berekeningen, sonderingen, heistaten, enzovoort) en de bouwtekeningen.
De vergunningsdocumenten bestaan in de regel uit een verleende vergunning, een vergunningsaanvraag en een voltooiingsverklaring.

In de inventaris is de begindatum van het dossier gekozen op basis van de stempeldatum op de vergunningsaanvraag. De einddatum is in de regel gelijk aan de stempeldatum van de voltooiingsverklaring. Omdat dit laatste document echter vaak niet in het dossier zit, is in dit soort gevallen gekozen voor de laatst vermelde datum op een andersoortig document.

Een dossier kan uit één of meerdere omslagen bestaan, maar er zit nooit meer dan één project in een omslag. Kruisverwijzingen zijn aan de bijzonderheden van de omschrijvingen van de omslagen toegevoegd.
Waardering en selectie:Op dit blok is de Vernietigingslijst gemeenten 1983 (Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeentearchieven, Staatscourant nr. 247 d.d. 20 december 1983) van toepassing.
Waar mogelijk zijn dubbele documenten en tekeningen uit de dossiers verwijderd en vernietigd conform categorie 2.18 van de gemeentelijke selectielijst 1983. Deze stukken zijn op de vernietigingslijst in een verzamelbeschrijving verwerkt. Andere stukken die voor vernietiging in aanmerking komen, zijn beschreven op de vernietigingslijst. Deze vernietigingslijst is ter goedkeuring voorgelegd aan de stadsarchivaris, waarna de Gemeente Almere heeft gezorgd voor een verantwoorde vernietiging van de bescheiden.

De eerste 400 dossiers zijn geschoond van begeleidende brieven, die vervolgens op een vernietigingslijst zijn gezet. Het aantal geschoonde en te vernietigen documenten bleek zo minimaal te zijn dat in overleg met het Stadsarchief is besloten om een dossier pas te schonen als meer dan 30% van het aantal documenten in het dossier voor vernietiging in aanmerking zou komen. Bouwvergunningen die ingetrokken zijn of projecten die niet door zijn gegaan zijn, conform de selectielijst 1983, op de staat van vernietiging gezet.
Verwachte aanvullingen:Het volgende archiefblok met bouwvergunningen omvat de periode 1994-1998

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Het overgrote deel van het archief is openbaar, met uitzondering van persoonsgegevens. De namen van particuliere vergunningsaanvragers zijn in de inventaris geanonimiseerd door middel van de aanduiding 'particulier'.
Een aantal dossiers is niet of beperkt openbaar vanwege de aard en functie van het bouwwerk.
Inzage in niet-openbare dossiers kan altijd aangevraagd worden via stadsarchief@almere.nl, op basis van motivatie en beoogd gebruik wordt dan door de stadsarchivaris beoordeeld of inzage wordt toegestaan.
Voorwaarden voor reproductie:Reproductie mag alleen geschieden van de openbare stukken en na anonimiseren van alle persoonsgegevens. Voor stukken die beperkt zijn van openbaarheid alleen na anonimiseren van alle persoonsgegevens en met toestemming van de Stadsarchivaris eventueel in overleg en afstemming met de gebouweigenaar als dit relevant is gelet op de aard en functie van het gebouw of bouwwerk.

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Bouwvergunningenarchief van de gemeente Almere 1984-1993 (NL-AlrSA-CGA-6), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Bouwarchief Gemeente Almere 1984-1993 (CGA-6), inv. nr. …
 

Bestanden

Bestanden:geen
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1834114
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en