NL-AlrSA-CPA-56 Archief Vereniging Aldichter, 1995-2017 (archiefvormer)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-CPA-56
Titel:Archief Vereniging Aldichter
Datering:1995 - 2017
Beschrijvingsniveau:archiefvormer

Informatie over omvang

Omvang:4 standaard archiefdozen en 1 prentendoos (0,6 m1); 75 inventarisnummers.
Strekkende meter:0,60

Informatie over context

Archiefvormer(s):Vereniging Aldichter, Frouke Hansum, Cees Noordhoek
Institutionele geschiedenis of Biografie:Vereniging Aldichter is een groep Almeerse dichters die maandelijks bijeenkomt. In 1995 werd de vereniging opgericht en heeft sinds die tijd zes dichtbundels en een verjaardagskalender gepubliceerd. De vereniging is nog steeds actief (dd. 2020).
De leden van de vereniging komen regelmatig bij elkaar om elkaars werk te bespreken. Ook worden er momenten georganiseerd waarbij op locatie gedichten geschreven worden. Het werk van de leden wordt uitgegeven in bundels. Verder werkt de vereniging mee aan projecten in de stad. Zoals het leveren van een bijdrage aan het project ‘Geregelde ontmoeting’ in 2007. Hierbij werden dichtregels in de openbare ruimte van het centrum van Almere Haven geplaatst.
Er is geen sprake van rechtsvoorgangers of rechtsopvolgers. De vereniging werd in 1995 opgericht en bestaat nu nog in die vorm.
De vereniging is georganiseerd zoals de meeste verenigingen. Het bestuur bestaat een voorzitter, secretaris en penningmeester. En daarnaast zijn er nog een tiental leden.
Inventarisnummer 39 in het archief bevat een overzicht van alle activiteiten van de vereniging over de periode 2005-2017.
Geschiedenis archiefbeheer:Het archief is gevormd door bestuursleden van de vereniging. Het materiaal is verworven van twee oud-voorzitters van de vereniging. Een opruimactie heeft geleid tot de overdracht van het archief naar Stadsarchief Almere.
Voorafgaand aan de bewerking besloeg het archief 0,8 strekkende meter. Tijdens de bewerking zijn alleen dubbelen en kopieën uit het archief verwijderd. Door de combinatie van deze verwijdering en het ompakken van het materiaal in zuurvrije omslagen en stofmappen is er na bewerking nog 0,6 strekkende meter archief over. Het archief is ondergebracht in de archiefbewaarplaats van Stadsarchief Almere.
De oorspronkelijke ordening in bepaalde onderwerpen is grotendeels aangehouden. Hier is alleen van afgeweken wanneer het samenhouden van bepaalde stukken een onhandelbaar pak zou opleveren, of wanneer een map niet als geheel te beschrijven was door de grote verscheidenheid aan onderwerpen en/of redactionele vormen die erin zaten. Hierdoor is bijvoorbeeld gekozen de knipsels onder de rubriek documentatie op te delen in omslagen per jaar, in plaats van de inhoud van drie ordners zoveel mogelijk bij elkaar in omslagen te stoppen.

Informatie over inhoud en structuur

Waardering en selectie:Uit het archief zijn enkel dubbelen en kopieën verwijderd. Verder zijn alle stukken geïnventariseerd.
Verwachte aanvullingen:Met het archief is ook een USB-stick met digitaal archiefmateriaal aangeleverd. Dat is nog niet geïnventariseerd. Op termijn wordt dit materiaal aan deze inventaris toegevoegd.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Vanwege privacyoverwegingen zijn er twee archiefbestanddelen beperkt openbaar. Het gaat om de volgende inventarisnummers:
Inventarisnummer Einde beperking
CPA-56.012 2060
CPA-56.035 2069
Voorwaarden voor reproductie:Er zijn geen voorwaarden voor reproductie van het materiaal. Wel moet het auteursrecht op de werken van de verenigingsleden altijd in acht genomen worden.
Taal en schrift:Nederlands

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Citeerinstructie:
Bij het gebruik van bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
- VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Archief Vereniging Aldichter (NL-AlrSA-CPA-56), inv. nr. …
- VERKORT: SA Almere, Archief Vereniging Aldichter (CPA-56), inv. nr. …
 

Bestanden

Bestanden:geen
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without limits
Toegankelijkheid:Public
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1838653
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en