NL-AlrSA-FO-91.05 Collectie Bob Friedländer, 1979-2002 (archief/collectie)

Hiërarchische presentatie


Informatie over identificatie

Code:NL-AlrSA-FO-91.05
Titel:Collectie Bob Friedländer
Beschrijving:Fotonegatieven
Datering:1979 - 2002
Beschrijvingsniveau:archief/collectie

Informatie over omvang

Omvang:80 platte archiefdozen met daarin fotonegatiefvellen
Aantal:80

Informatie over context

Archiefvormer(s):Bob Friedländer
Michelle Friedländer
Institutionele geschiedenis of Biografie:De fotograaf Bob Friedländer, wonende in Almere, groeit op in een klein gezin van drie kinderen. Zijn ouders zijn Duits en omdat zijn vader joods is zijn die in 1937 voor de Nazi’s in Duitsland. Zijn vader duikt tijdens de bezetting onder en overleeft de oorlog. Intussen groeit Bob op bij zijn moeder in Amsterdam-Zuid. Het gezin wordt na de oorlog herenigd. Omdat zijn vader handelsvertegenwoordiger in confectie is gaat Bob in 1954 naar de Vierjarige Handelsschool in Amsterdam. Echter door zijn familie in Berlijn komt hij in de wereld van de fotografie terecht en vestigt zich in 1964 als zelfstandig fotograaf in de Jordaan in Amsterdam. Bob wordt in Amsterdam een bekend sportfotograaf met een grote voorliefde voor Ajax. In 1980 verhuist hij naar Almere en wordt daar de vaste fotograaf van De Almare en is een begrip in Almere. Hij wordt in alles bijgestaan door zijn vrouw Michelle Friedländer.
Bron: www.flevolandsgeheugen.nl, Remco van Diepen

Informatie over inhoud en structuur

Verwachte aanvullingen:De totale collectie bestaat uit ca. 80 dozen met fotonegatiefvellen waarvan er op dit moment 9 zijn beschreven. In de loop der tijd zullen er extra beschrijvingen toegevoegd worden.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik

Voorwaarden voor raadpleging:Er zijn geen beperkende voorwaarden met betrekking tot raadpleging. Het archief verkeert in goede staat en is geheel openbaar
Voorwaarden voor reproductie:De auteursrechten zijn in zijn geheel en zonder voorbehoud overgedragen aan het Stadsarchief Almere. Gebruik van het beeld materiaal dient dan ook te geschieden na overleg met het Stadsarchief. Tevens moet de gebruiker zich er van bewust zijn dat er portretrecht kan rusten op de afbeelding. Aangezien de foto’s en dus de negatieven in de meeste gevallen niet in opdracht van de geportretteerde zijn gemaakt, is vooral artikel 21 van de auteurswet van toepassing. Er zijn echter uitzondering daar waar het de portretten betreft van het college van B&W en raadsleden van de gemeente Almere. In dat geval gelden de artikelen 19 en 20 van de auteurswet .

Het Stadsarchief maar ook de gebruiker dient rekening te houden met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Informatie die men kan opmaken uit de foto's en uit de metadata dienen niet zo samengebracht te worden dat de identiteit van de persoon of personen openbaar wordt gemaakt, of gemakkelijk te herleiden wordt. Speciale voorzichtigheid is geboden bij foto's die persoonlijk leed verbeelden.

Bij het gebruik van afbeelding en andere bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledige en zonder afkortingen te worden vermeld. Tevens moet de naam van de fotograaf volledige worden genoemd. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Collectie Bob Friedländrt, 1979-2002 (NL-AlrSA-FO-91.05), inv. nr. …
VERKORT: SA Almere, Bob Friedländer, inv. nr. …

Informatie over gerelateerd materiaal

Verwant materiaal:Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. In deze systematisch geordende collectie zitten ook foto’s van Bob Friedländer, die eerder zijn verworven. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de collectie Jos Jongerius en de collectie Gert Schutte.

Aanvullende opmerkingen

Aantekening:Citeerinstructie
Bij het gebruik van afbeelding en andere bronnen uit dit archief dient het archief tenminste eenmaal volledige en zonder afkortingen te worden vermeld. Tevens moet de naam van de fotograaf volledige worden genoemd. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling.
VOLLEDIG: Stadsarchief Almere, Collectie Bob Friedländer (NL-AlrSA-FO-91.05), inv. nr. …
VERKORT: SA Almere, archief Friedländer, inv. nr. …

Beschrijvingsbeheer

Datering van de beschrijvingen:2013-2015
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
NL-AlrSA-FO-91.03 Fotoarchief van de Gooi en Eemlander betreffende Almere en Lelystad, 1958-2001 (archief/collectie)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Mogelijke copyright-beperkingen
Raadpleegbaarheid:Vrij raadpleegbaar (toestand goed)
Toegankelijkheid:Geen beperkingen
 

URL voor deze beschrijving

URL: https://digitaalerfgoed.almere.nl/detail.aspx?ID=1585803
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Inloggen|nl en